Co všechno (ne)víme o e-cigaretách

8. 08. 2012 11:30:00
Elektronické cigarety se opět dostaly do hledáčku médií. Trend e-cigaret postupně zaplavuje ulice a proniká čím dál více do všech vrstev společnosti, i sedm let po své světové premiéře si nachází stále více nových příznivců. Všeobecně je známo, že představují levnější, nezapáchající a zdravotně mnohem méně škodlivou alternativu tabákových výrobků. To ale ministerstvu zdravotnictví nestačí a rádo by e-cigarety postavilo na úroveň cigaret běžných. Vydáte-li se hlouběji do světa vaporizérů (elektronických cigaret), najdete tam i mezi zaběhlými e-kuřáky pestrou paletu omylů a neznalostí. Kolem elektronických cigaret se velmi rychle rozšířilo mnoho mýtů. Co z toho je pravda, a čemu věřit nelze?

Mýtus: Elektronická cigareta je určena pro odvykání kouření.

Fakt: Toto je jeden z nejčastějších omylů. Elektronická cigareta má být především zdraví přátelštější alternativa obyčejných cigaret, ačkoliv část kuřáků po přechodu na elektronickou cigaretu snižuje dávky nikotinu, až později s kouřením přestává úplně. Někteří, zvláště slabí kuřáci, dokáží přejít z cigaret rovnou na beznikotinovou náplň. Liquidy bez nikotinu jsou absolutně zdravotně nezávadná forma kouření. Pak, kouříte-li hlavně ze zvyku, není ani nutné s kouřením přestávat, jelikož tělu neškodíte. Pokud kouříte například proto, že při posezení u sklenky jen nevíte, co s rukama, nebo si zapálíte jen příležitostně, elektronická cigareta s beznikotinovou náplní určitě stojí za zvážení. E-cigareta také slouží jako stylový doplněk. Jsou oblíbené i pro svůj design, který se vyvíjí podobně, jako třeba pouzdra na mobilní telefony. V nabídce obchodů už můžete narazit na různé barvy i motivy.

Stále je ale hlavní funkcí e-cigarety ochrana zdraví. Na následky klasického kouření zemře na celém světě ročně cca 4,8 milionu lidí. Oproti tomu nebyl doposud zjištěn jediný případ úmrtí nebo těžké újmy na zdraví, která by byla způsobena elektronickou cigaretou. Cigaretový kouř obsahuje 64 karcinogenů (látek způsobujících rakovinu). Kouřením elektronických cigaret do sebe s výjimkou nikotinu nevpravujete žádnou toxickou látku. Nikotin sám o sobě takovou hrozbou není. I když je samozřejmě nejlepší se mu vyhnout. Z jeho škodlivých účinků jmenujme zrychlenou činnost srdce, stahování srdečních cév, zvyšování krevního tlaku, zvyšování hladiny škodlivého cholesterolu v krvi, oslabování imunitního systému. Neměli bychom opomínat ani jeho návykovost.

Mýtus: Není přesně známo, z čeho se náplň elektronických cigaret skládá. Mohou být škodlivé.
Fakt: Zatím tomu nic nenasvědčuje. Řada výrobců liquidů, to je náplň, kterou po odpaření uživatel vdechuje, si nechala vyrobit nezávislé testy složení těchto náplní. A to jak v kapalném stavu, v tomto stavu je do cigarety vpravován, tak ve stavu plynném, tedy to, co při kouření e-cigarety vdechujeme. Tyto látky, podle jejich výsledků toxické nejsou. Vliv na lidský organismus má pouze obsažený nikotin (pomineme-li tzn. "nulkové" náplně). Dokonce vyšlo najevo, že umělý dým vdechovaný při kouření e-cigaret je prozkoumaný mnohem lépe, než látky, které do těla vpravujeme, při kouření běžné cigarety. Pro představu: vdechováním kouře z běžné cigarety do sebe vpravujeme více než 4000 různých látek, většina z nich je toxických.

Hypotetické riziko by mohly představovat například levné padělky, u nichž není nikdy zaručeno, že budou odpovídat stanoveným standardům. Na výsledky expertýz z pražské VŠCHT a atesty od Shenzhen Microcig Innovation Technology Co., Ltd. z Číny se můžete podívat zde.

Mýtus: Při kouření e-cigarety vdechujeme jen vodní páru.
Fakt: Další omyl, který jako protipól k předchozímu mýtu často zaznívá především z úst e-kuřáků nebo distributorů elektronikých cigaret. Používá se zřejmě pro zjednodušení, ale ve skutečnosti se o čistou vodní páru nejedná. Umělý dým vaporizéru obsahuje nikotin (s výjimkou beznikotinových náplní) a látky propůjčující cigaretě požadovanou příchuť.

Mýtus: Elektronická cigareta je drahá.
Fakt: Částečně ano. Cenově nákladnější je pouze první nákup - nákup e-cigarety a jejího příslušenství. Poté je ale její provoz výrazně levnější. Cena cigarety se liší podle druhu. Zvýhodněný set obsahující dvě kompletní e-cigarety a příslušenství můžete koupit už od tisícovky. Jednou za čas je dobré vyměnit zásobníky náplně (cartridge), které stojí 15 Kč a atomizér za cca 200 Kč. Náplně stojí kolem sta korun. Ale 10 ml liquidu vydrží zhruba stejně dlouho jako 5 krabiček normálních cigaret. Kuřáka, který dříve vykouřil krabičku denně, stojí e-kouření asi 15 korun na den, což je podstatný rozdíl. Ve skutečnosti tak můžete ušetřit ročně až tisíce korun.

Mýtus: I elektronické cigarety zapáchají.
Fakt: Nikoliv. Liquidy se vyrábějí v různých příchutích, existuje i příchuť běžných cigaret, ale to je asi jediné, co s nimi má společného. Nezpůsobují zápach z úst, žádný zápach neucítíte ani z rukou nebo oblečení. Pokud se nadechnete dýmu, který e-kuřák právě vypustil z úst, ucítíte pouze aroma dané příchutě. Dým se ale během několika vteřin rozplyne a v místnosti nezůstává zápach ani kouř. Silně aromatické náplně, napřklad mentol, mohou být cítit o něco déle.

Několik otázek pro odborníka

O elektronických cigaretách jsme si podrobněji popovídali s provozovatelem litoměřického obchodu e-HaRi, který se specializuje právě na e-cigarety a jejich příslušenství. Na otázky odpovídá Petr Hanč.

Na co je třeba myslet, při nákupu e-cigarety?
Nejdůležitější je vědět, co od e-cigarety očekávat. Rozhodně neočekávejte, že si třikrát potáhnete a e-cigareta už se o vše postará sama. Stále je třeba vynaložit určitou vůli a odhodlání k přechodu na zdravější variantu kouření. Další častý problém je reakce okolí na vaší novou hračku. Připravte se na vtípky typu „Co to cumláš za propisku?“ „To radši přestanu úplně než abych kouřil tohle“ atd. Nenechte se odradit. E-kouření je moderní a všem to ukáže až čas. Abych se vrátil k otázce, myslete především na své zdraví. Ušetřené peníze jsou už jen takový bonus – a to ne nějak malý.

Vybrání typu e-cigarety je individuální. Nynějším trendem je jednoznačně eGo-K, a to díky velmi dobré funkčnosti a naprosté jednoduchosti plnění a údržby. Proto je také velice vhodná pro začínající e-kuřáky i starší spoluobčany. Mezi velmi slabými e-kuřáky, kterým stačí malá kapacita baterie, je oblíbena e-cigareta Joye 510T pro své malé rozměry. Raději se ale s výběrem zajděte poradit do kamenného obchodu. Obvykle ve specializovaných prodejnách narazíte na zkušené prodavače, kteří vás s cigaretou, jejím fungováním a údržbou rádi seznámí. U nás také můžete zdarma a nezávazně ochutnat jakýkoliv z liquidů a intenzit nikotinu, které budou v obchodě.

Jak je to s intezitou nikotinu?
Intenzita nikotinu je asi ta nejdiskutovanější věc začínajících e-kuřáků. Doporučit konkrétní intenzitu na uživatele dost dobře nejde, musí si to každý sám vyzkoušet, jak my říkáme, na vlastní plíce. Téměř každý, kdo e-cigaretu poprvé ochutná, následně zalapá po dechu a z plných plic si odkašle. A to i při velmi nízkých intenzitách. Není to tím, že by e-cigarety byly natolik silné, ale proto, že dým z e-cigarety je trošku něco jiného než cigaretový kouř a musí se také trochu jinak šlukovat. I dlouholetí kuřáci se tudíž musí začít učit (e-)kouřit znovu. Já osobně doporučuji začínajícím e-kuřákům silnější liquid. To znamená 16-24mg/ml. Pokud si zvyknou na silnější pocit v krku, je téměř jisté, že se ke klasickým cigaretám už nevrátí – neucítí je v krku ani v plicích, jen jim budou smrdět po dehtu, tudíž už je neuspokojí. Proti škrábání v krku je nejúčinnější hodně pít. Inhalování liquidu vysouší sliznici a proto ji musíme vlhčit. Tělo si na to do 14 dní zvykne a vy si alespoň pohlídáte pitný režim.

A co se příchutí týče, většina nových uživatelů sáhne právě po liquidech s příchutí tabáku. Na otázku, jestli nechtějí ochutnat něco ovocného, netabákového většinou slyšíme jen: "V žádném případě!" Po čase, když se nám podaří je přesvědčit, že na netabákových příchutích není nic špatného a ochutnají, málokdo se k tabákovým někdy vrátí.

Jakou příchuť vy osobně upřednostňujete?
Jak jsem výše zmínil, tabákovým příchutím moc neholduji. Osobně mám nejradši mentol, borůvku, meloun a různé míchané variace. Takový meloun s mentolem má příjemně osvěžující sladkou chuť, ideální na léto.

Jaké se vám dostávají na e-cigarety ohlasy?
Ohlasů na e-cigarety máme opravdu spoustu. Naštěstí ve většině případů ty pozitivní. Není lepší pocit, než když si přečtete pár mailů, že je vám někdo vděčný za to, že se mu povedlo zahodit smradlavé cigarety a přejít na o dost méně škodlivý způsob přijímání nikotinu. A těch mailů není málo. Dle mého skromného odhadu dvě třetiny našich zákazníků přešly na elektronickou cigaretu, nebo alespoň značně omezily spotřebu klasických cigaret. A můj neskromný odhad je 90%.

Myslíte si, že je e-cigareta jen módní trend, který časem vymizí, nebo naopak má slibnou budoucnost?
Na rovinu, elektronická cigareta není primárně určena k odvykání kouření! Je to jen o dost zdravější alternativa. Závislost na nikotinu zůstává, tudíž se nemůžeme bavit o nějakém modním trendu ale o, nebojím se říct, revoluci v kouření, respektive přijímání nikotinu do těla. E-cigareta existuje už nějakých 6 let a počet stálých uživatelů se rapidně zvyšuje. To nahrává faktu, že e-cigareta má velice slibnou budoucnost.

Autor: Eva Soukupová | středa 8.8.2012 11:30 | karma článku: 38.03 | přečteno: 14458x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 382 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 4.96 | Přečteno: 182 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7181
Novinář na volné noze, občasný fotograf, milovník sushi, hudby a dobrých filmů žijící v Praze. Když cvaká klávesnice nebo závěrka, jsem ve svém živlu.

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...